A Térségről

Tisza-Tó Nemzeti Program

A Kormány a 1701/2013 (X.04.) számú Kormányhatározatával jóváhagyta a Tisza-tó Kiemelt Nemzeti Programot. Ezzel megnyílt a lehetősége annak, hogy a Tisza-tó térség mind a jelenlegi EU-támogatási időszakban, mind a következő hét éves időszakban a legnagyobb mértékű támogatást megkapja a Kormánytól. A Program megvalósításával 2012-2015 között 35 Mrd Ft. fejlesztési forrás áramlik a térségbe.

“A Térségről” bővebben

Tisza-tavi zöldhulladék hasznosító – Abádszalók Város Önkormányzat

Projektgazda adatai Szervezet neve: Abádszalók Város Önkormányzat Címe: 5241 Abádszalók, Deák F u 12. Kapcsolattartó: Balogh Gyula polgármester Telefon: + 36 59 535 118 E-mail: polgarmester@abadszalok.hu
Fejlesztés helye, a projektterület tulajdonviszonyai Abádszalók iparterület 100%-ban a projektgazda tulajdona. A projektben megvalósuló fejlesztés a beruházó tulajdona.
Projekt háttere, indokoltsága A 127 km2-es Tisza-tó karbantartásának (vízügyi elsőbbségű, de vízisportra és horgászatra alkalmassá tétele) velejárója a nagy mennyiségű keletkező zöldhulladék, amely elsősorban a vízi utak, partsávok, kikötők tisztításából keletkezik, illetve a vízgazdálkodáshoz és partvédelemhez kapcsolódó tevékenységekből. A zöldhulladék összetétele vegyes, elsősorban lágyszárú vízinövényekből áll (nád-, sás-, sulyomvágás hulladéka és ártéri kaszálék), de nagyobb mennyiségben található benne fás szárú növényzet is (gyalogakác irtás). Összetétele alapján ideális komposzt alapanyag, mivel kémiai és biológiai értelemben szennyezetlen, biogazdálkodásban is felhasználható (ellentétben a szennyvíziszappal és a kommunális hulladékból komposztált anyaggal). Az évente keletkező zöldhulladék mennyisége a becslések szerint 11 700 t (nedves állapotban), amiből a sulyomkaszálás 500-800ha irtásának hulladéka teszi ki az 50%-ot.
Projekt tartalma, előkészítettség   A projekt tartalma lehet igény szerint: Zöldhulladék begyűjtés a Tisza-tó körül a fenntartótól és a vízterületen hasonló tevékenységet végző szervezetektől (Tisza Sporthorgász Kft.)Zöldhulladék szárítás és aprításZöldhulladék komposztálásTárolás és értékesítés (zsákos vagy lédig kivitelben).  
Projekt költségvetésének behatárolása 150-270 Ft
Projekt célja, célcsoportjai Biogazdálkodásban, növény feldolgozásban vagy újrahasznosításban jártas cégek vagy vállalkozók.
Projekt végrehajtásában résztvevő partnerek, elérhetőségeik Szervezet neve:  
A befektetés megtérülése, várható eredmények   A befektetés megtérülésének várható ideje 5 év,  
Elérhető kedvezmények Pályázati és egyéb segítséget nyújtunk, kapcsolati tőkét biztosítunk, igény esetén aktív partnerként lépünk fel a projektben.

Napelempark telepítése – Karcagi Város Önkormányzata

Projektgazda adatai Szervezet neve: Karcagi Város Önkormányzata Címe: 5300 Karcag, Kossuth tér 1. Kapcsolattartó: Dobos László polgármester Telefon: + 36 59 500-610 E-mail: phkarcag@ph-karcag.hu
Fejlesztés helye, a projektterület tulajdonviszonyai Karcag külterület (ipari park) 100%-ban a projektgazda tulajdona. Építés és megosztás: egyeztetés szerint.
Projekt háttere, indokoltsága A terület ellátva összközműves infrastruktúrával (út, járda, térvilágítás, ivóvíz, szennyvíz, csapadékvíz-elvezetés, tűzi-víztározó, elektromos és gáz csatlakozás).
Projekt tartalma, előkészítettség   A projekt tartalma lehet igény szerint: Fotovoltaikus napelempark telepítéseInverter és betáprendszer kiépítéseGeotermikus energiatermelő rendszer kiépítése    
Projekt költségvetésének behatárolása 1-2,5 mrd Ft
Projekt célja, célcsoportjai Zöldenergiában és energiatermelésben érdekelt vállalkozások
Projekt végrehajtásában résztvevő partnerek, elérhetőségeik Szervezet neve:  
A befektetés megtérülése, várható eredmények   A befektetés megtérülésének várható ideje 10-15 év,  
Elérhető kedvezmények Pénzügyi, pályázati és egyéb segítséget nyújtunk, igény esetén aktív partnerként, vagy üzlettársként.

Bontott vályogházak újra hasznosítása – Sarud Község Önkormányzata

Projektgazda adatai Szervezet neve: Sarud Község Önkormányzata Címe: 3386 Sarud, Kossuth u 93.. Kapcsolattartó: Tilcsik István polgármester Telefon: + 36 36 362 001 E-mail: polgarmester@sarud.hu
Fejlesztés helye, a projektterület tulajdonviszonyai Sarud belterület, iparterület 100%-ban a projektgazda tulajdona. A projekt a beruházó tulajdonába kerül.
Projekt háttere, indokoltsága A 50-150 év között épült vályogházak többsége eltűnik a településekről, helyükre modernebb építőanyagból, jpbb térkihasználású és energetikailag korszerűbb épületek épülnek. A vályogházak építőanyagainak nagyion kis része hasznosul, az épületfa egy része , illetve a tetőfedő anyagok. Ugyanakkor jelentkezik kereslet a megőrzendő házak tulajdonosainak köréből régi vagy újra feldolgozott építőanyagokra.
Projekt tartalma, előkészítettség Telephely kialakítása 1 ha területen Vályogtégla újra feldolgozó üzem: keverő, formázó, szárító és fedett tároló. Épületfa válogató, újra feldolgozó terület zárt tárolóval Tetőfedő anyag, cementlap válogató és tároló nyitott terület Falazat és tetőfedő anyag hulladék zúzó Deponáló Egyéb értékes bontási anyagok, egyedi szerkezetek tárolására, bemutatására és értékesítésére szolgáló terület Fentiekhez szükséges géppark.
Projekt költségvetésének behatárolása 270-310 mFt
Projekt célja, célcsoportjai Építőipari vállalkozások.
Projekt végrehajtásában résztvevő partnerek, elérhetőségeik Szervezet neve:  
A befektetés megtérülése, várható eredmények   A befektetés megtérülésének várható ideje 10 év,  
Elérhető kedvezmények Pályázati segítséget nyújtunk, igény esetén kapcsolati tőkénket is fel tudjuk ajánlani.

Így működik a mezőgazdaság – gazdálkodási bemutatópark – Egyek Nagyközség Önkormányzata

Projektgazda adatai Szervezet neve: Egyek Nagyközség Önkormányzata Címe: 4069 Egyek, Fő u. 3. Kapcsolattartó: Dr. Miluczky Attila polgármester Telefon: + 36 52 378 680 E-mail: polgarmester@egyek.hu
Fejlesztés helye, a projektterület tulajdonviszonyai Egyek belterület, 2,7ha iparterület A terület magántulajdoban van.  
Projekt háttere, indokoltsága A 33-as főutat Polgárral összekötő út (amely Egyek belterületén Fő útként fut) mentén található a vasútállomáshoz is közel a korábbi aszfaltkeverő üzem, amely kiépített telepi infrastruktúrával (raktár épület, szociális blokk, belső aszfaltozott közlekedő útvonalak, ipari víz, villany és gáz betáplálás) rendelkezik. A terület körbekerített, portaszolgálattal védett. A területre új befektetőt várunk, aki a település turisztikai céljaival összhangban valósít meg beruházást.
Projekt tartalma, előkészítettség   A projekt tartalma lehet igény szerint: Mezőgazdasági gép történeti kiállításModern mezőgazdasági gép próbapálya és bemutatóterületMezőgazdasági művelés folyamatainak bemutatására alkalmas földterület és technolgiai bemutató park.Haszonnövények bemutatótere: gabonaféléktől a repcén át  napraforgóig. Élőben kis területen vetett részen láthatóak a haszonnövények, amelyeket a legtöbb ember nem is ismer (meg) ebben az alakjábanKarbantartó műhelySzociális blokkok és fedett foglalkoztatók  
Projekt költségvetésének behatárolása 250-350 mFt
Projekt célja, célcsoportjai Mezőgazdasági tevékenység iránt elkötelezett, a földművelésben jártas vállalkozás. Előny, ha jelenleg is művel földet és van gépparkja, amely mellett a turisztikai beruházás kiegészítő tevékenység lehet.
Projekt végrehajtásában résztvevő partnerek, elérhetőségeik Szervezet neve:  
A befektetés megtérülése, várható eredmények   A befektetés megtérülésének várható ideje 10-12 év,  
Elérhető kedvezmények Pályázati, munkaerő támogatási és egyéb segítséget nyújtunk.

Játszóház – Poroszló Község Önkormányzata

Projektgazda adatai Szervezet neve: Poroszló Község Önkormányzata Címe: 3386 Poroszló, Fő u 6. Kapcsolattartó: Bornemissza János polgármester Telefon: + 36 36 553 040 E-mail: poroszlo@t-online.hu
Fejlesztés helye, a projektterület tulajdonviszonyai Poroszló belterület 100%-ban a projektgazda tulajdona. A projekt a beruházó tulajdonába kerül.
Projekt háttere, indokoltsága A Tisza-tónál, de különösen Poroszlón megnövekedett a vendégforgalom. Az érkező turisták többsége családos, jellemzően kisgyerekekkel érkeznek. A tó körül nincs olyan játszóház, amelybe a kisgyerekes családok elvihetik a gyermekeiket alternatív programként vagy ha nem megfelelő az időjárás a kültéri programokhoz. A játszóházat a helyiek is tudnák használni.
Projekt tartalma, előkészítettség Beltéri játszótér, csúszda, ugrálóvár kiépítése több helységben, több korcsoportra gondolva. Kézműves foglalkoztató legalább 12-16 gyermek egyidejű foglalkoztatására. Meseszoba mini könyvtárral, diafilm és mesefilm vetítési lehetőséggel. Sportszoba mozgáskoordinációs programok szervezésére (gyermektánc, gyermektorna). Elvárt a Tisza-tóhoz kapcsolódó tematikájú kivitelezés és programok generálása.
Projekt költségvetésének behatárolása 55-75 mFt
Projekt célja, célcsoportjai Gyermek játszóházak üzemeltetésében, programok szervezésben jártas vállalkozások.
Projekt végrehajtásában résztvevő partnerek, elérhetőségeik Szervezet neve:  
A befektetés megtérülése, várható eredmények   A befektetés megtérülésének várható ideje 3 év,  
Elérhető kedvezmények Pályázati segítséget nyújtunk, igény esetén kapcsolati tőkénket is fel tudjuk ajánlani.

Strandfürdő és kempinghez tartozó tó fejlesztése szolgáltatásokkal – Polgár Város Önkormányzata

Projektgazda adatai Szervezet neve: Polgár Város Önkormányzata Címe: 4090 Polgár, Barankovics tér 5. Kapcsolattartó: Varga Nándor Telefon: + 36 52 573 510 E-mail: polgarhiv@polgar.hu
Fejlesztés helye, a projektterület tulajdonviszonyai Polgár belterület 100%-ban a projektgazda tulajdona.  
Projekt háttere, indokoltsága A Strandfürdő és Kempinghez kapcsolódó beterületi tó vízfelületének jobb kihasználása vízisport és/vagy rekreációs céllal. A strand terület ellátva összközműves infrastruktúrával (út, járda, térvilágítás, ivóvíz, szennyvíz, csapadékvíz-elvezetés, tűzi-víztározó, elektromos és gáz csatlakozás).  
Projekt tartalma, előkészítettség   A projekt tartalma lehet igény szerint: Párevezős csónakok vagy pedálos vízi eszközök bérbeadása a strand és kemping területén tartózkodóknak, valamint külső vendégeknek.Wincheres vagy zártköteles wakeboard, vizisí pálya kiépítése.Élővízi 4 évszakos búvár oktató- és gyakorlópálya kialakítása.Kapcsolódó infrastrukturális háttér kialakítása (tárolók, öltözők, gépészet).  
Projekt költségvetésének behatárolása 0,5-1 mrd Ft
Projekt célja, célcsoportjai Vízisport szolgáltatási környezetben jelenleg is aktív cégek vagy magánszemélyek részére, akik ki tudják használni Polgár kiváló fekvését, az autópálya közelségét és a 3 nagyváros (Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza) valamint a határ felé utazó forgalmat.
Projekt végrehajtásában résztvevő partnerek, elérhetőségeik Szervezet neve:  
A befektetés megtérülése, várható eredmények   A befektetés megtérülésének várható ideje 5 év  
Elérhető kedvezmények Pénzügyi, pályázati és egyéb segítséget nyújtunk, igény esetén aktív partnerként, vagy üzlettársként.

Családi gazdaságok fejlesztési programja központ – Kreatív szolgáltató hálózatok létrehozása a Tisza-tavi régióban – Mezőcsát Város Önkormányzata

Projektgazda adatai Szervezet neve: Mezőcsát Város Önkormányzata Címe: 3450 Mezőcsát, Hősök tere 1. Kapcsolattartó: Siposné Horváth Anita polgármester Telefon: + 36 49 552 046 E-mail: polgarmester@mezocsat.hu
Fejlesztés helye, a projektterület tulajdonviszonyai Mezőcsát belterület 100%-ban a projektgazda tulajdona. A projekt a beruházó tulajdonába kerül.
Projekt háttere, indokoltsága Az intenzív mezőgazdaság miatt háttérbe szorult családi gazdaságok megerősítése, ezzel a minőségi, bio/organikus termékeket kereső piacok igényeinek kielégítése.
Projekt tartalma, előkészítettség A Tisza-tó régióban, valamint az Észak-Alföldi régióban megvalósítani kívánt családi gazdaságfejlesztési hálózat szervezeti formája: Családi gazdaságok kreatív szolgáltató klasztere Cél: MINTAPROGRAM létrehozása – 60-65 családi gazdaság és civil szervezet bekapcsolódásával A Klaszterben közreműködő családi gazdaságok típusa és száma:  Élelmiszer és élelmiszeripari terméket előállító családi gazdaságok :12 db  Kertészeti és zöldség-gyümölcs termelést végző családi gazdaságok: 16 db  Szabadidős és sport szolgáltatásokat biztosító családi gazdaságok: 6 db  Állattartást és állattenyésztést végző családi gazdaságok: 8 db  Kreatív kézműipari és népi iparművészeti tevékenységet végző családi gazdaságok és/vagy civil szervezetek: 4 db  Örökségvédelmet, kultúrát, hagyományőrzést folytató családi gazdaságok és/vagy civil szervezetek: 6 db  Falusi vendéglátást, szállásszolgáltatást végző családi gazdaságok: 8 db  Helyi szervezést, reklám és marketing tevékenységet folytató civil szervetek: 2 db
Projekt költségvetésének behatárolása 650 mFt
Projekt célja, célcsoportjai Családi gazdaságok
Projekt végrehajtásában résztvevő partnerek, elérhetőségeik Szervezet neve:  
A befektetés megtérülése, várható eredmények   A befektetés megtérülésének várható ideje 8 év,  
Elérhető kedvezmények Pályázati segítséget nyújtunk, igény esetén kapcsolati tőkénket is fel tudjuk ajánlani.

Raktárcsarnok és komissiózó központ építése – Tiszafüredi Város Önkormányzata

Projektgazda adatai Szervezet neve: Tiszafüredi Város Önkormányzata
Fejlesztés helye, a projektterület tulajdonviszonyai Tiszafüred-Tiszaörvény településrész belterület 100%-ban a projektgazda tulajdona. Építés és megosztás: egyeztetés szerint.
Projekt háttere, indokoltsága Tiszafüred-Tiszaörvény településrész közötti iparterület szabad kapacitásainak kihasználása és/vagy szabad területeire történő fejlesztés. A terület összközműves infrastruktúrával ellátott (út, járda, térvilágítás, ivóvíz, szennyvíz, csapadékvíz-elvezetés, tűzi-víztározó, elektromos és gáz csatlakozás).
Projekt tartalma, előkészítettség   A projekt tartalma lehet igény szerint: Beruházáshoz telekértékesítésA beruházás keretében 3 000 -6 000 m2 bruttó területű épület(ek) megépítése, mely előre gyártott vasbeton vázszerkezetű, lapos tetős, szendvicspaneles falszerkezetű. (50 % beépítettség mellett). Az épület részeként raktár, komissiózó területek, szociális blokkok, iroda, tűzi-víz tároló, portaépület. Előírás és igény szerint személygépkocsi, kerékpár és kamion parkoló férőhellyel. Zöldfelület minimum 25 %.  
Projekt költségvetésének behatárolása 0,5-1,5 mrd Ft
Projekt célja, célcsoportjai Logisztikai szolgáltatók, offline és online áruházak országos vagy regionális bázisa lehet a fejlesztés.
Projekt végrehajtásában résztvevő partnerek, elérhetőségeik Szervezet neve:  
A befektetés megtérülése, várható eredmények   A befektetés megtérülésének várható ideje 5 év,  
Elérhető kedvezmények Pénzügyi, pályázati és egyéb segítséget nyújtunk, igény esetén aktív partnerként, vagy üzlettársként.

Kreatív Építőipar Kutató-Fejlesztő és Innovációs Központ – Heves Város Önkormányzata

Projektgazda adatai Szervezet neve: Heves Város Önkormányzata Címe: 3360 Heves, Erzsébet tér 2. Kapcsolattartó: Sveiczer Sándor polgármester Telefon: + 36 36 546 100 E-mail: sveiczer.sandor@phheves.hu
Fejlesztés helye, a projektterület tulajdonviszonyai Heves belterület, iparterület 100%-ban a projektgazda tulajdona. A projekt a beruházó tulajdonába kerül.
Projekt háttere, indokoltsága Új mezőgazdasági, kommunális és lakásépítési technológiák, anyagok fejlesztése – technológia+természetes anyag+szintetikus anyag K+F+I és kisüzemi gyártási tevékenység
Projekt tartalma, előkészítettség Otthonteremtő Program – start KLIKK filozófiája: A start KLIKK építési rendszer megalkotásával szeretnénk a világon minél több ember számára megteremteni a komfortos, 21. századi emberhez méltó  életkörülményeket. Alacsony-, elérhető áron hozzáférhetővé tenni mindenki számára a jobb mindennapi életkörülményeket, a megoldások változatosságával kielégíteni az emberek széleskörű otthonteremtéssel kapcsolatos igényeit. A start KLIKK az egyedi szerelési technológiájából adódóan szeretné közelebb hozni egymáshoz az otthont teremteni vágyó embereket csatlakozva a Habitat for Humanity nemzetközi szellemiségéhez. A start KLIKK innovatív és flexibilis megoldásaival széleskörűen ki szeretné elégíteni a Családok változó, folyamatosan fejlődő otthonnal szemben támasztott igényeit. A Fenntartható zöld Otthon Program ipari kendertermesztéssel és feldolgozással: A magyarországi lakóingatlanok energetikai megtakarítását célzó, országos kiterjedésű lakás-felújítási és korszerűsítési programja.  Az ipari kender termesztés és feldolgozás ipari hagyományainak újjáélesztése, az alapanyag felhasználás kreatív, munkahelyteremtő hatással bíró fejlesztése, kiemelten kezelve a kender alapanyagú termékek építőanyagként történő hasznosítását. A kenderalapú természetes építőipari szigetelőanyag előállításával hozzájárulni a Fenntartható zöld Otthon Program megvalósításához. Kendertermesztést érintő ipari tevékenységek:  Hőszigetelő anyagok gyártása  Kenderbeton falazóelemek gyártása  Építési szövetek gyártása  Építőanyagok újrahasznosított műanyagokból: Magyarországon évente 300.000 tonna műanyag hulladék keletkezik, évente 1,3 – 1,4 milliárd PET-palack kerül forgalomba (45 ezer tonna). Kiemelt feladat a műanyag hulladékok építőanyag előállításra történő újrahasznosítása – Újrahasznosított műanyagok, és szintetikus anyagok:
Projekt költségvetésének behatárolása 1500-1750 mFt
Projekt célja, célcsoportjai Építőipari kutató-fejlesztő vállalkozások, vagy nagy építőipari cégek K+F részlegei.
Projekt végrehajtásában résztvevő partnerek, elérhetőségeik Szervezet neve:  
A befektetés megtérülése, várható eredmények   A befektetés megtérülésének várható ideje 10 év,  
Elérhető kedvezmények Pályázati segítséget nyújtunk, igény esetén kapcsolati tőkénket is fel tudjuk ajánlani.

Folyami uszadékfa-bútorok – Kisköre Város Önkormányzata

Projektgazda adatai Szervezet neve: Kisköre Város Önkormányzata Címe: 3384 Kisköre, Széchenyi út 24. Kapcsolattartó: Magyar Csilla Telefon: + 36 36 358 311 E-mail: titkarsag@kiskore.hu
Fejlesztés helye, a projektterület tulajdonviszonyai Kisköre belterület, iparterület 100%-ban a projektgazda tulajdona. A projekt a beruházó tulajdonába kerül.
Projekt háttere, indokoltsága A Kiskörei Vízlépcső állítja meg az Ukrajnából és Romániából, valamint a hazai árterületekről érkező uszadék jelentős részét. Az uszadék jelentős része kommunális hulladék (PET palack, üvegpalack, fémdoboz) és egyéb el nem merülő műanyag, gumi vagy kompozit anyag (polisztirol, gumi, stb.). A z úszó hulladék zöme azonban fa és zöldhulladék. Ezt a szennyeződést a TIVIZIG és a Kiskörei Vízlépcső szakemberei a vízből kiemelik és válogatják, majd újrafeldolgozásra továbbítják. A fahulladékot feldarabolják vagy aprítják tüzelőanyagnak. Az uszadékfa egy kisebb része azonban jelentős értékkel bíró nemesebb fajta: csomoros nyár, gyümölcsfa fajták, tölgyfélék, juhar. Ezek a fafajták a minőségi bútorgyártás keresett alapanyagai.
Projekt tartalma, előkészítettség   A projekt tartalma lehet igény szerint: Fahulladék szortírozás fafajta és minőségi szempontok szerintUszadékfa szárítás, elsődleges alapanyag feldolgozás (gallyatlanítás, kéreg eltávolítás).Másodlagos alapanyag feldolgozás fűrészüzemi feldolgozás, különböző vastagságú lapok vágása, műszárításaKisszériás vagy egyedi bútor, bútorelem készítéseEredeti formájában, részbeni vagy teljes méretében megőrzött, érdekes alakú, „érett” uszadékfa feldolgozása bútornak vagy kiegészítőnek.  
Projekt költségvetésének behatárolása 250-350 mFt
Projekt célja, célcsoportjai Faipari vagy bútoripari feldolgozó, gyártó cégek, akik számára értékes az egyedi és természetes alapanyag, amellyel a környezet védelmét is szolgálják. Közös megvalósítás és üzemeltetés is lehetséges.
Projekt végrehajtásában résztvevő partnerek, elérhetőségeik Szervezet neve:  
A befektetés megtérülése, várható eredmények   A befektetés megtérülésének várható ideje 5-8 év,  
Elérhető kedvezmények Pályázati segítséget nyújtunk, igény esetén kapcsolati tőkénket is fel tudjuk ajánlani.

Cseresznyéskert – Nagykörű Község Önkormányzat

Projektgazda adatai Szervezet neve: Nagykörű Község Önkormányzat Címe: 5065 Nagykörű, Május 1. út 1. Kapcsolattartó: Dr. Veres Nándor Telefon: + 36 56 494 019 E-mail: polgarmester@nagykoru.hu
Fejlesztés helye, a projektterület tulajdonviszonyai Nagykörű belterület, 19.századi kúria épület. 100%-ban a projektgazda tulajdona. Ingatlan értékesítés és fejlesztés: megegyezés szerint
Projekt háttere, indokoltsága Az ország cseresznyéskertjeként is ismert faluban már többszáz éve termesztik a cseresznyét. A faluhoz kötődik a roppanós Germesdorfi fajta, amely főként exportra jut. Azonban kevéssé ismert, hogy mintegy 60 cseresznye fajtának van nyoma nagykörű életében, illetve önálló fajtákat nevezetek el a településről. Nagykörű természeti látnivalói, a Tisza közelsége, a történelme és a cseresznyéskertjei adják a projekt alapját.
Projekt tartalma, előkészítettség   A projekt tartalma lehet igény szerint: Cseresznye fajta bemutatóCseresznye génbank és faiskolaA cseresznye nemesítés története és a térség vezető szerepeCseresznye feldolgozás: élelmiszeriparLiofilizálásAszalásBefőzéses feldolgozás (befőtt, lekvár)GyümölcsléCseresznye feldolgozás: kozmetika-testápolásEsszenciák, kivonatokCseresznye mag töret Cseresznye melléktermékek, mint alapanyag (mag, szár, metszés) feldolgozása   
    75-150 m Ft
Projekt célja, célcsoportjai Élelmiszer vagy kozmetikai gyártásban-feldolgozóiparban működő cégek, akik hajlandóak hosszú távú K+F tevékenységet is finanszírozni valamint érdekeltek az ökotudatos gazdálkodásban valamint a melléktermék-mentes feldolgozásban.
Projekt végrehajtásában résztvevő partnerek, elérhetőségeik Szervezet neve:  
A befektetés megtérülése, várható eredmények   A befektetés megtérülésének várható ideje 4 év,  
Elérhető kedvezmények Pénzügyi, pályázati és egyéb segítséget nyújtunk, igény esetén aktív partnerként, vagy üzlettársként.

Magas minőségű szürkemarha és bárány késztermék húsüzem – Hortobágy Falu Önkormányzata

Projektgazda adatai Szervezet neve: Hortobágy Falu Önkormányzata Címe: 4071 Hortobágy, Czinege J u  1. Kapcsolattartó: Vincze Andrásné polgármester Telefon: + 36 52 369 021 E-mail: phhortobagy@gmail.com
Fejlesztés helye, a projektterület tulajdonviszonyai Hortobágy belterület 100%-ban a projektgazda tulajdona. Építés és megosztás: egyeztetés szerint.
Projekt háttere, indokoltsága A Hortobágy a központja a hazai szürkemarha- és juhtenyésztésnek. A ridegtartásnak, legeltetésnek köszönhetően rendkívül jó húsállománya van az itt tartott állatoknak, amelyeket azonban élőállatként belföldre, nagyobb részt külföldre értékesítenek. Élőállatként nagy értéke van az innen származó állománynak, azonban ezt a hozzáadott értéket nem tudja a település és az ország jól kihasználni. Feldolgozott és márkázott húsáruként azonban lenne erre lehetőség, különösen, hogy a modern gasztronómia kifejezetten keresi ezeket a húsféléket.
Projekt tartalma, előkészítettség   A projekt tartalma lehet igény szerint: Eredet igazol szürkemarha és juh vágóhíd létesítése.Eredet igazolt szürkemarha és juh hús feldolgozó üzem, amely félkész vagy készterméket állítana elő:Marha grill steakhúsokMarha barbecue húsokMarha hamburger húsok és bekevert húsok, kész húspogácsákBárány grill húsokBárány hamburger húsok és bekevert húsok, kész húspogácsák, nyársakMarha-juh bekervert húsok, fűszerezett húsok és kész húspogácsákBemutató konyha, látványkonyha és gasztrokurzusok.  
Projekt költségvetésének behatárolása 150-450 mFt
Projekt célja, célcsoportjai Létrehozni egy, a Hortobágyhoz és az állattartáshoz kapcsolódó, magas minőségű élelmiszer márkanevet és termékportfóliót. Olyan befektetőt keresünk, aki élelmiszeripari tapasztalattal, gasztronómiai ismeretekkel és ambíciókkal bír. Közös megvalósítás és üzemeltetés is lehetséges.
Projekt végrehajtásában résztvevő partnerek, elérhetőségeik Szervezet neve:  
A befektetés megtérülése, várható eredmények   A befektetés megtérülésének várható ideje 5 év,  
Elérhető kedvezmények Pályázati és egyéb segítséget nyújtunk, igény esetén aktív partnerként, vagy üzlettársként. Valamint adjuk a „Hortobágyi” márkanevet. Biztosítjuk az összes vásáron, rendezvényen az ingyenes megjelenést a termékekkel.

Füstölt és olajos hal feldolgozó üzem – Tiszacsege Város Önkormányzata

Projektgazda adatai Szervezet neve: Tiszacsege Város Önkormányzata Címe: 4066 Tiszacsege, Kossuth u. 5.. Kapcsolattartó: Szilágyi Sándor polgármester Telefon: + 36 52 588 400 E-mail: pmhivatal@tiszacsege.hu
Fejlesztés helye, a projektterület tulajdonviszonyai Tiszacsege belterület 100%-ban a projektgazda tulajdona. Építés és megosztás: egyeztetés szerint.
Projekt háttere, indokoltsága Tiszacsege elhelyezkedéséből adódóan a Tiszai élővíz és a Hortobágyon található halgazdaság(ok) kapcsolatából tud profitálni. A halgazdaságok elsősorban belföldön, másodsorban külföldön értékesítik a halakat élőhalként, amelyek legtöbbször éttermek étlapjaira kerülnek fel. A füstöléses, olajban vagy pácban eltett hal ínyencségeknek manapság nagy keletje van, nő a halfogyasztás. Kisebb magánvállalkozások, manufaktúrák már korábban is próbálkoztak azzal, hogy élőhalat helyben feldolgozva éttermi vagy kereskedelmi láncokon keresztül hozzanak forgalomba.
Projekt tartalma, előkészítettség   A projekt tartalma lehet igény szerint: Élőhal feldolgozó manufakturális üzem létesítése.Nyers hal, halfilé továbbértékesítése vendéglátó egységek részéreFüstölt hal félkész vagy készételek gyártásaNapraforgó étolajban vagy más, hidegen sajtolt olajban eltett, fűszerezett hal készételek gyártásaFűszernövényekkel pácolt hal készételek gyártásaBemutató konyha, látványkonyha és gasztrokurzusok.FüstölőüzemGyártóüzem és raktár.  
Projekt költségvetésének behatárolása 35-85 mFt
Projekt célja, célcsoportjai Ideális befektető, aki szereti a halat, élelmiszeripari tapasztalattal, gasztronómiai ismeretekkel és ambíciókkal bír valamint elkötelezett az egészséges táplálkozás és a magas minőségű ételek irányába.
Projekt végrehajtásában résztvevő partnerek, elérhetőségeik Szervezet neve:  
A befektetés megtérülése, várható eredmények   A befektetés megtérülésének várható ideje 3 év,  
Elérhető kedvezmények Pályázati, munkaerő támogatási és egyéb segítséget nyújtunk, kapcsolati tőkénkre számíthatnak. Ingyen adjuk a projekthez 10 évre a „Tiszacsegei” vagy „Csegei” nevet, amit korlátozások nélkül használhat a befektető a termékeinek márkajelzésével, azonosításával kapcsolatban. A tiszacsegei rendezvényeken ingyen megjelenést és értékesítési lehetőséget biztosítunk.

Alföldi Gasztronómiai Skanzen, és 18-19. Századi Magyar Csárda és Gasztronómiai Kultúra Múzeuma

Projektgazda adatai Szervezet neve: Ároktő Község Önkormányzata Címe: 3467 Ároktő, Széchenyi u 75. Kapcsolattartó: Vargáné Kerékgyártó Ildikó polgármester Telefon: + 36 49 354 102 E-mail: polgarmester@aroktopm.t-online.hu
Fejlesztés helye, a projektterület tulajdonviszonyai Ároktő belterület 100%-ban a projektgazda tulajdona. A projekt a beruházó tulajdonába kerül.
Projekt háttere, indokoltsága Magyarország 18-19. századi csárdakultúrájának társadalmi, építészeti, történelmi, és gasztronómiai bemutatása kreatív szolgáltató élményközpont kialakításával.
Projekt tartalma, előkészítettség Autentikus falusi környezetben bemutatott csárdakultúra és gasztronómiai bemutatótér. A projekten belül kialakításra kell kerüljön: Szabadtéri sütő-főzőhelyek Szabadtéri étkezőtér Fedett/zárt étkezőtér Zárt konyha Tároló és hűtőterek Szociális helységek Múzeumi bemutatótér Állatsimogató Látványkonyha-nyitott konyha főzőtanfolyamok, kurzusok tartására.
Projekt költségvetésének behatárolása 650 mFt
Projekt célja, célcsoportjai Vendéglátóipari tapasztalattal rendelkező vállalkozások, magánszemélyek
Projekt végrehajtásában résztvevő partnerek, elérhetőségeik Szervezet neve:
A befektetés megtérülése, várható eredmények
A befektetés megtérülésének várható ideje 30 év,
Elérhető kedvezmények Pályázati segítséget nyújtunk, igény esetén kapcsolati tőkénket is fel tudjuk ajánlani.

Könnyűipari, szolgáltató és raktárcsarnok építése

Projektgazda adatai Szervezet neve: Karcagi Ipari Park Kft Címe: 5300 Karcag, Kossuth tér 1. Kapcsolattartó: Varga Nándor Telefon: + 36 59 503 269; +36 70 946 3313 E-mail: varga.nandor@kip.info.hu
Fejlesztés helye, a projektterület tulajdonviszonyai Karcag külterület, 02096/3 hrsz. 100%-ban a projektgazda tulajdona. Építés és megosztás: egyeztetés szerint.
Projekt háttere, indokoltsága A terület ellátva összközműves infrastruktúrával (út, járda, térvilágítás, ivóvíz, szennyvíz, csapadékvíz-elvezetés, tűzi-víztározó, elektromos és gáz csatlakozás).
Projekt tartalma, előkészítettség
A projekt tartalma lehet igény szerint: Zöldmezős beruházáshoz telekértékesítés Zöldmezős beruházás keretében 1.500-6.000 m2 bruttó területű épület(ek) megépítése, mely előre gyártott vasbeton vázszerkezetű, lapos tetős, szendvicspaneles falszerkezetű. (50 % beépítettség mellett). Az épület részeként raktár,2 szintre megosztott szociális blokk és iroda, tűzi-víz tároló, zárt fémszerkezetű a spinkler beépített oltóberendezés kiszolgálására, hagyományos portaépület.Előírás és igény szerint személygépkocsi, kerékpár és kamion parkoló férőhellyel. Zöldfelület 25 %.
Projekt költségvetésének behatárolása 0,5-2,5 mrd Ft
Projekt célja, célcsoportjai A könnyűipari, szolgáltató és raktárcsarnokot az igénybe vevőknek megépítjük vagy bérbe adjuk, igény esetén a terveket átadjuk, önálló kivitelezésre. Közös megvalósítás és üzemeltetés is lehetséges.
Projekt végrehajtásában résztvevő partnerek, elérhetőségeik Szervezet neve: INFO Kft Címe: Budapest XIV. Bartók Béla u. 105.-113. Kapcsolattartó: Jártas Antal Telefon: +36 1 481 4530 E-mail: jartas.antal@infogroup.hu
A befektetés megtérülése, várható eredmények
A befektetés megtérülésének várható ideje 5 év,
Elérhető kedvezmények Pénzügyi, pályázati és egyéb segítséget nyújtunk, igény esetén aktív partnerként, vagy üzlettársként.