Meglévő kút felújítása, vezetékcsere, puffer létesítése

Kedvezményezett neveBerekfürdő Községi Önkormányzat
A támogatott tevékenység megvalósításának helyszíneBerekfürdő, Orgonda utca 557 hrsz
Megítélt támogatás összege200.000.000 Ft
Támogatás intenzitása100%
Támogatási kérelem benyújtásának dátuma2023.06.19.
Támogatási döntés száma16/2023. (VI.22.)
Támogatási szerződés hatálybalépése
A támogatott tevékenység időtartama2023.10.01. – 2024.10.31.
A projekt célja, tevékenységeiA berekfürdői gyógy- és strandfürdő gyógyvízellátását biztosító, legmagasabb vízhozammal rendelkező K-70 számú hévízkút vízhozama drasztikusan csökkent, így a fürdő teljes gyógyvízellátását önkormányzati tulajdonú gyógyvíz kutakból csak részben tudjuk biztosítani, ami veszélyezteti a fürdő működését.
Ez a település számára olyan komoly probléma, mely azonnali megoldást igényel, hiszen Berekfürdő szinte kizárólag az idegenforgalomból él.
A fürdő, az itt élő lakosság, a vállalkozások, szállodák, szálláshelyek, vendéglátóhelyek mind-mind a turizmusra építenek.
A gyógyvízkútnál a következő beavatkozások történtek:
A kútban lévő idegen test eltávolításra került. A további előrehaladás során 930 méternél érték el a talpmélységet az eredeti 1186 méter helyett. Ezt követően 160 méternyi csőszakaszt sikerült kimosatni, melynek eredményeképpen 74 celsius fokos és 800 l/perc hozamú víz jutott a felszínre. Ezt a hőfokot és mennyiséget két napig tudta a kút biztosítani, aztán a hőfok visszaesett 51 Celsius fokra és 400-450 l/perc vízhozamra. A víz erősen opálossá vált, és sok homokot is hozott magával.
Ez a kút alapvetően pozitív kút, viszont alacsony nyomással érkezik a felszínre, ezért jelenleg nem tudjuk bejuttatni a gázfogadó üzembe gáztalanítás céljából.
Ez a 93 évet megélt kút a 2020-ban történt hévíz kutak védettségi vizsgálat adatai alapján még előző évben is hozta a megfelelőnek ítélt vízhozamot, ám a legutolsó vizsgálat 2021. áprilisával bezárólag fokozatosan csökkenő vízhozamot mutatott, sajnos az okát teljes bizonyossággal jelenleg még nem ismerjük.
A K-70 sz. kút kiesésével a fürdő működését a főszezonban most csak és kizárólag a Hubai ás Társai Kft. által felajánlott többlet termálvízzel tudtuk megoldani. Az azóta történt intézkedések, alapos vizsgálatok (kamerás vizsgálat a kúttesten, lyukátmérő mérés, áramlásmérés, buborékpont mérés) után arra a következtetésre jutottunk, hogy amennyiben biztosítani szeretnénk a fürdő működéséhez szükséges vízmennyiséget, szivattyút kell elhelyeznünk a kúttestben. A szivattyú, és a hozzátartozó tartozékok (vezetékek, csövezet ,stb.) megrendelésre kerültek.
 A településünk és a fürdőnk működése szempontjából kiemelkedően fontos a gyógyvízkút üzembiztos működése, ezért szeretnénk pályázati forrásból új kutat fúrni, és  a hozzá kapcsolódó vezetékeket kiépíteni, valamint szeretnénk létrehozni egy központi gyógyvíz puffer tartályt, ahová az összes kutunk  valamennyi gyógyvizét be tudnánk vezetni és onnan irányítva, vezérelve menne a gyógyvíz  abba a medencébe, amelyikbe éppen szükséges.